Topplinje
Mylinglogo
Detta är konst

Värdshuset Fortet

Världshuset ligger precis vid gränsen mellan Fala och Chadarian och är civilisationens sista utpost innan man kommer ut på den karga Ashaslätten söder om Fala (Väldshuset finns dessutom markerat på denna karta). Värdshuset har fått sitt namn för att det är nästan ointagligt och det är också enda anledningen till att det har klarat sig undan jordbestarna. Faktum är att värdshusets grund är resterna av en cirefalisk försvarsanläggning som aldrig byggdes färdigt. Värdshusets läge med byn Ross en dagsmarsch åt norr och sex mil ringlande väg genom ogästvänlig ödemark söder om sig gör att värdshuset besöks av nästan alla som färdas mellan Fala och Chadarian. Värdshuset priser är ganska höga men det håller mycket hög standard och erbjuder både god mat och en varm säng samt möjlighet till ett uppfriskande bad. I anslutning till värdshuset finns också en smedja och en liten handelsbod där man har möjlighet att reparera gammal eller inhandla ny utrustning för den fortsatta resan. Här finns en meny från värdshuset för nerladdning.

Historia

År 1411 e.D. började cirefalierna bygga en mindre försvarsanläggning som framför allt skulle fungera som en säker rastplats för deras kurirer. När det stora bondeupproret bröt ut ett år senare avbröts dock arbetet för att aldrig mera återupptas. Man hade hunnit färdigt med grunden och lämnade således efter sig en stengrund på 20 x 30 meter som höjde sig tre meter över det omgivande landskapet. Därefter hände ingenting förrän år 2912 e.D. då legoknekten Jerras Yxsvingare återvände hem till Fala från trollkriget. Med sig hade han ett ansenligt plundringsbyte men också ett krossat knä som innebar ett definitivt slut på hans karriär. När han passerade den halvfärdiga försvarsanläggningen, som redan då var en populär rastplats för de som färdades längst vägen, kom han att tänka på en ide som han fått som ung under en av sina jaktturer i området. När han kom fram till Ross köpte han grunden och allt land inom en radie av en fjärdingsväg därifrån. Han behövde inte betala speciellt mycket för marken och säljaren ansåg sig ändå ha gjort en bra affär eftersom marken betraktades som fullkomligt värdelös. Våren därpå började Jerras uppföra den byggnad som skulle komma att bli värdshuset Fortet. Värdshuset har sedan dess byggts till flera gånger vilket har gett det ett ganska underligt utseende och en konstig planlösning. Värdshuset har stannat kvar i släkten och drivs numera av Jerras dotter Gilla.

Häxan

Sedan ett antal år tillbaka står det ett infödingstält uppslaget ca 100 meter norr om Värdshuset. I tältet bor "häxan" Amnea och hennes lärling Myina. Båda härstammar från urinvånarstammen Deoi. Amnea är några år över femtio och skulle således enligt urinvånarnas traditioner vandrat ut på Ashaslätten för att dö. Amnea hade däremot helt andra planer och tog i stället sitt tält och sina tillhörigheter och lämnade stammen ett par veckor innan hennes tid som rådgivare åt hövdingen var över. Även hennes son och hennes lärling valde att lämna stammen och följa med henne. Sonen dog dock strax där efter i en jaktolycka. Deoi ser detta som ett stort svek mot traditionen och hövdingen har förbjudit alla stammens medlemmar att ha någonting att göra med Amnea. Det händer dock då och då att någon av stammens medlemmar, och då framför kvinnorna, söker upp Amnea för att fråga om råd eller be om hjälp.

Amnea är en mycket skicklig helare och kan bota de flesta sjukdomar och skador med hjälp av olika dekokter och grötomslag och det finns inte en enda växt på hela Ashaslätten som hon inte kan använda till någonting. För utomstående är hon dock mest känd för sina stinkknyten som beskrivs här nedanför. Amnea kan även hjälpa till att hela sjuka eller skadad rollpersoner och brukar i dessa fall anpassa priset för sina tjänster efter vad rollpersonerna kan tänkas ha råd att betala. Detta innebär även att hon kan tänka sig att hjälpa utfattiga rollpersoner utan betalning. Hon kan då i stället skicka någon av de andra rollpersonerna att hämta ved eller uträtta någon annan form av hushållsarbete som betalning.

Stinkknyte

Stinkknyten är små läderpåsar fyllda med en seg, oljig sörja i vilken man kan se rester ifrån såväl olika växtdelar som rester av mosade insekter. Stinkknyten luktar, precis som det låter, extremt illa. De använder dem genom att man placera dem i en eld och de börjar då efter någon timme att avge en mycket illaluktande rök. Människor vänjer sig dock ganska snabbt vid lukten men jordbestarna skyr den som pesten och kommer inte i närheten av lägerelden om de inte är fullkomligt utsvultna. Nackdelen är att lukten sitter kvar i bland annat kläder i flera veckor.

Ett knyte räcker för att hålla jordbestarna borta under en hel natt. Amnea säljer dessa knyten för 3 silvermynt stycket, men köper man många är det ganska lätt att förhandla sig till ett betydligt mycket bättre pris.

Bild

Skapat av Zadrith (Tomas Brattström)

Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: